top of page

Valokuvaajan työ - Hinnoittelu osa II

On hinnoittelun jatko-osan aika. Ensimmäisen osan voit lukea tästä. Mietin hetken mitä kautta lähteä pilkkomaan tuota tarvittavaa kuukausilaskutusta pienemmäksi tekemiseksi ja päiviksi, jotta SINÄ pääsisit tavoitteisiisi. Päädyin ajatukseen pilkkoa työaikaa pienemmälle ajanjaksolle eli yhdelle viikolle ja lisäksi aikaa joka menee yksittäiseen kuvaukseen esimerkkinä lapsikuvaus. Mutta muista, että hinnoittelun laskemista voi tehdä usealla eri tavalla. Tämä ei ole yksi ainoa vaihtoehto. Olen huomannut, että moni yrittäjä perustaa hinnoittelunsa aikaan perustuen ainakin yrittäjyyden alkumetreillä, siksi postasin hinnoittelun ajankäytön näkökulmasta. Omaa työtä, tuotteita ja palvelua voi hinnoitella esim. arvon tuottamisen mukaan. Siitä saisi ihan oman postauksensa.

Kuinka paljon sinun työaikaasi kuluu esim. markkinointiin? Entäs asiakaskontaktointiin? Kuvauksiin ja editointiin? Mitä kaikkea sinun työaikaasi kuuluu. Kokeile kellottaa joku viikko kuhunkin työtehtävään käyttämäsi aika.

Itse merkkailin tällaisia työtehtäviä:

- some (Facebook, LinkedIn, Instagram, TikTok)

- emailit

- tarjousten laadinta

- valokuvaus ja videokuvaus

- käsikirjoitus ja kuvaussuunnitelma

- matkat

- editointi

- videoiden leikkaus ja värimäärittely

- laskutus

- kirjanpitoon menevät laskut ja tiliotteet

- blogikirjoitukset

- työaikasuunnittelu

- budjetointi

- kuvauksien suunnittelu

- tiedostojen hallinta

- postitus

- kaluston huolto

- kaluston lataus ja pakkaus

- palaverit

- verkostoituminen

- koulutus

- tiedonhankinta

- asiakashankinta

Paljonko sinulla menee viikossa aikaa mihinkin näistä työtehtävistä? Onko sinulla muita työtehtäviä, mitä en ottanut huomioon? Listaa kaikki tehtävät ja merkkaa aika taulukkoon kunkin tehtävän kohdalle, mitä sinulla oikeasti viikottain kuhunkin menee aikaa. Kirjanpidon esimerkiksi teen kerran kuussa, mutta jaan sen jokaiselle viikolla pienemmiksi palasiksi. Muista soveltaa aikataulua omaan oikeeseen tekemiseen sopivaksi.

35h viikossa on aika hyvä työaika, jos meinaa lounaat pitää välissä ja pysyä elossakin :D

Kuvausaikaa minulla olisi n. 10h/viikossa eli kokonaistyöajasta n. 30%. Tähän on toki otettu huomioon peräkkäiset kuvausajat ainakin yhden päivän osalta esim. tapahtumakuvaukset ja häät. Eli todellisuudessa kuvausaika viikossa on n. 4-10h riippuen kuvauksien luonteesta ja pituudesta. Mitä irrallisempia kuvauksia tekee sen enemmän niihin menee työaikaa matkoineen, editointeineen, kontaktointeineen jne. sen vuoksi yksittäiset kuvaukset on hinnoiteltava lähtökohtaisesti tuntikohtaisesti korkeammin kuin monen tunnin kuvaukset. Laskutettavaan tuntihintaan pääsee helposti käsiksi, kun jakaa tarvittavan laskutustarpeen/kk ja jakaa sen kuukaudessa käytettävällä kuvausajalla, näin:

Paljonko sinä sai tuntiveloitukseksi? Veloitatko tämän laskukaavan mukaan?

Päätin käyttää lapsikuvausta esimerkkinä hahmottamaan pakettihinnan laskemista. Lapsikuvaus on yleisin mistä moni aloittaa kuvaajauransa. Montako lapsikuvausta ehtisit viikossa tehdä? Montako kuvausta olisi realistista saada per viikko ja niin, että ehdit tehdä myös ne muut työtehtävät mitä sinun työhösi kuuluu.

Laskeskelin paljonko lapsikuvaukseen minulla oikeasti menee aikaa kaikkinensa. Paljonko sinulle menee yhteen lapsikuvaukseen aikaa?

Jos tekisin lapsikuvauksia ainoastaan, niin montako lapsikuvausta minun tulisi tehdä viikossa, jotta pääsisin tavoitelaskutukseeni? Montako lapsikuvausta ehtisin tehdä viikossa, jos oletuksena on kuvata miljöössä ja vaihtuvassa paikassa ja osittain studiolla. Itse ehtisin tehdä niitä max 4 kuvausta viikossa matkoineen kaikkineen ottaen huomioon kaiken muun työn mitä työni sisältää. Tällöin minun tulisi laskuttaa lapsikuvauksesta:

Onko tämän postauksen laskutoimitusten perusteella tarjoamasi kuvauspaketin hinta kohdillaan niin, että pääset tavoitelaskutukseen kuukausittain?

Laskutoimituksissa ja hinnoittelussa täytyy muistaa myös asioita, jotka vaikuttavat hinnoitteluun myös eli onko oikeasti realistista saada niin monta asiakasta viikkoon kuin tavoite on? Yleensä ei, siksi sinun kuuluisi hinnoitella pakettisi vielä niin, että se kattaa myös sen ajan jos et yhdelle päivälle saakaan tavoitetta täyteen tai asiakkaasi sairastuu tai sinä sairastut.

Älä unohda brändikerrointa! Sinä olet se keneltä palveluja halutaan, mikä sinun brändikertoimesi hinnoissa on? 1X? 2X? Vai jopa 3X?

Toivottavasti tästä hinnoittelun ja työajan pohdinnasta ja laskukaavakkeistaa heräsi ajatuksia ja saat hieman ajateltavaa ja työstettävää tekemiseesi toivottavasti oikeaan suuntaan.

Jos et itse arvosta aikaasi ja tekemistäsi, ei kukaan muukaan arvosta!

bottom of page