top of page

Tekoälyn hyödyntämistä tuotekuvissa

Kävin tuossa Jomppe Vaarakallion tekoälykurssilla (https://schoolofimage.fi/), jossa käytiin läpi eri tekniikoita luoda kuvia Mid Journey:llä. Ennen tuota hetkeä ehkä n. muutama kuukausi takaisinpäin olin pelon sekaisin tuntein koskien tekoälyä ja valokuvaajien työn suhteen. Häviääkö nyt duunit ja joku niitä pyörittelee nopeasti tekoälyn avulla? Päätin ottaa selvää voisiko tekoälystä olla minulle hyötyä. Ihan sellaisenaan tuskin tulisin sitä käyttämään työssäni, mutta ehkä osittaisena osana tai fiiliskuvina tarjouksissa.


No kurssi oli ja pisteet Jompelle, jolla on tosi miellyttävä ääni ja tapa kouluttaa. Sillai lempeä, mutta tahti on nopea. Saimme mukaamme hyvät ohjeet myös kotiin opiskeltavaksi.


Halusin kokeilla tuotekuviin Mid Journey:ä. Hain kaupasta pari kivan näköistä saman brändin tölkkiä ja Batteryn purkit osui tuolla kertaa ostoskoriin. Fiilistelin värejä, mitä makuja juomissa on jne. MiIlaista fiilistä haluan kummallekin tölkille luoda? Toinen tölkki oli hedelmäinen, raikas ja pirteä. Toinen taas graafisempi musta-kultainen, jotenkin energinen.


Hain Mid Journey:llä seuraavat sanat:


1. setuppi:

commercial photo of soda can, soda can laying its sideways, in flat lay photo in the middle of real looking exotic fruits, grapefruit, grapefruit leafs, citron, melon, tamarind, dragon fruit, pink and green backdrop

Ja sain useita erilaisia vaihtoehtoja. Poimin alhaalta vasemman puoleisen työstääkseni.


tekoälykuva tekoäly midjourney prompt
tekoälykuva tekoäly midjourney prompt


2. setuppi:


Halusin kuvata tölkin myös flat lay:nä, joten siihen hain hakusanana tällaisen litanian:

pink and orange backdrop, commercial photo of orange soda can, soda can laying its sideways, no fluits or pieces on table, in flat lay photo in the middle of real looking exotic fruits, real looking half cutted grapefruit, real grapefruit leafs, real citron, real half cutted melon peaces, pear

ja sain tämän kattauksen. Näistä valikoitui tuo ylhäältä vasen kuva.tekoälykuva tekoäly midjourney prompt
tekoälykuva tekoäly midjourney prompt


3. setuppi:


Mustalle energiselle tölkille hain sanat:

hand coming from side and opening soda can, bubbles, Black and golden backdrop

ja sain tällaiset vaihtoehdot ja toimivin niistä mun mielestä oli oikea alakuva.tekoälykuva tekoäly midjourney prompt
tekoälykuva tekoäly midjourney promptNäiden valittujen tekoälykuvien jälkeen tuli tutkia valoa tekoälykuvissa. Tähän väliin sellainen vinkki, että myös valon suuntaa ja laatua olisi voinut tekoälykomennolla kuvaan antaa, mutta mentiin nyt simppelillä menetelmällä kokeiluun. Eli analysoin millainen valaistus tuotekuvissa olisi ja kuvasin tölkit suurinpiirtein samassa valossa studio-olosuhteissa. Ja kuvat näytti raakana tältä:


1. setuppi:tuotekuva battery energiajuoma tölkki
tuotekuva battery energiajuoma tölkki


2. setuppi:tuotekuva battery energiajuoma tölkki
tuotekuva battery energiajuoma tölkki


3. setuppituotekuva battery energiajuoma tölkki
tuotekuva battery energiajuoma tölkki


Sitten laittelin photariin sekä tekoälykuvan, että studiossa kuvatun tölkkikuvan ja istutin ne toisiinsa leikkaa liimaa ajatuksella. Toki Dodge & Burnilla saamaan vielä samanoloiseksi valot ja varjot ja tietty sävymaailma, jotta ne istuisi toisiinsa. Myös tekoälykuvissa on virheitä, jos katsotte tarkkaan. Kaikki hedelmät ei ehkä ekalla kerralla piirry normaaleiksi ja muodot saattaa olla mitä on.Tässä lopulliset tulokset kuvista. Mitä mieltä olet? Kannattaako tekoälyä hyödyntää tuotekuvissa?Battery energy drink tekoäly tuotekuva tuotekuvaus
Battery energy drink tekoäly tuotekuva tuotekuvaus


Battery energy drink tekoäly tuotekuva tuotekuvaus
Battery energy dBattery energy drink tekoäly tuotekuva tuotekuvaus rink tekoäly tuotekuva tuotekuvaus


Battery energy drink tekoäly tuotekuva tuotekuvaus
Battery energy drink tekoäly tuotekuva tuotekuvaus

Varmasti virheitä löytyy, kun tarkkaan syynää, mutta aika hyvä ensimmäiseksi kerraksi. Jatketaan harjoituksia.


No miksi sitten tällainen tekoälyn hyödyntäminen olisi järkevää mm. tuotekuvissa. Onko se vastuullista? No stailistien työllistämisnäkökulmasta ei. He ovat kovia ammattilaisia ja aivan paikallaan upeissa tuotekuvissa. Mutta taas rekvisiitta maksaa ja siitä jää jätettä sen kuvauspäivän jälkeen niin ympäristöä ajatellen se on vastuullisempaa. Toki riippuen rekvisiitan laadusta ja määrästä.


Saa nähdä miten tekoäly tulee olemaan osa tuotekuvia tulevaisuudessa.


Comments


bottom of page