Valokuvauksen aloittaminen
Kun ostin vuonna 2012 ensimmäisen digitaalisen järjestelmäkamerani Anttilan palautuslaarista muutaman valokuvausta harrastavan tutun innoittamana, oli sen toiminta yhtä hepreaa. Sain ohjeet tutultani kuvaa, kuvaa ja kuvaa, kun kysyin millaista valokuvauskurssia hän suosittelisi minulle, jotta oppisin kameran käyttöä. Kuvasin ja kuvasin, ensin toki automaattisilla asetuksilla, mutta sittemmin uskaltauduin muuttamaan asetuksia ja opettelemaan aukkoa, suljinaikaa ja ISO-arvoa. Olin lukenut lahjaksi saamaani valokuvauskirjaa, jossa hyvin kuvailtiin kuvien turvin aukon vaikutusta. Samoin kahden muun asetuksen vaikutuksia kuvaan. Juttelin myös kameran asetuksista muutaman harrastajakuvaajatuttavani kanssa jota myöten vihdoin tajusin, mitä nämä asetukset todella tarkoittavat ja miten ne vaikuttavat kuvaan. Päällisin puolin, opin kaiken kuvien kautta ja tekemällä, itse opettelemalla. Kuvaamalla arjessa eri tilanteissa ja testaamalla.
Olen paljon urani alkuaikoinani kuvannut lapsiperheissä, joissa moni äiti sanoi että heilläkin on kamera hyllyllä pölyttymässä, mutta kamera ei tottele toiveita mitä kuvaajalla on. Toisin sanoen kuvaaja ei tiennyt asetuksien vaikutuksia ja antoi kameralle valtuudet kuvata automaatilla. Tällöin kuvista ei tule sellaisia kuin kuvaaja haluaa vaan sellaisia kuin kamera päättää.
Päätin tehdä näistä kolmesta asetuksesta helpon ja napakan videokurssin, jossa selitän näiden asetusten vaikutukset kuvaan. Selitän sen niin selvästi ja havainnollistan kuvien avulla että jokainen varmasti saa näiden asetusten merkityksen itselleen ja näin saa järkkäristään enemmän irti. Kurssi on edullinen 39e ja kestää hieman alle 20min.
Comentários