top of page

Valokuvauskabat on yksi villiviidakko!

Erinäisillä valokuvaukseen liittyvillä palstoilla on ollut paljon keskusteluja valokuvauskilpailuista ja -näyttelyistä, mihin kannattaa osallistua ja mihin ei. Siihen ei varmaankaan kukaan voi sanoa yksiselitteisesti selkeää vastausta. Siksipä hieman kirjoittelen omia ajatuksiani auki.

Olen itse osallistunut FIAP:n alaisiin kansainvälisiin valokuvanäyttelyihin/-kisoihin. FIAP:in kisoihin voi osallistua, jos kuuluu FIAP:n alaiseen valokuvausyhdistykseen. Kuulun itse Vihdin kameraseuraan. Kisoihin osallistumisella on myös hyviä puolia muutoinkin kuin vain kisaaminen. Täyttämällä tietyt kriteerit ja palkinnot valokuvaaja voi hakea arvonimiä. Tässä on FIAP:n toiminnasta lisätietoa ja tästä pääsee tutustumaan eri salonkeihin, missä milloinkin näyttelyitä/skaboja järjestetään, ketä toimii tuomareina jne. Itse kokeilin aikanaan ensimmäistä kisaa Intiassa pari vuotta sitten. Ei ollut mitään hajua miten se on järjestetty ja saako kaikki osallistujat kuvakirjaa palituista teoksista tms. Monen lähettämäni kuvan seasta yksi pääsi näyttelyyn läpi ja lopulliseen kirjaankin, jotka on yleensä taidokkaasti painettu ja kivoja säilyttää muistona eri kisoista, upeita kuvia täynnä. Sittemmin kisoihin osallistuttua on vähän käynyt tutuksi millaisia kuvia missäkin maassa saatetaan arvostaa. Kisoja on myös eri teemoilla. On luontoa, lapsia, avoimia, mustavalkoista jne. Eli jokaiselle varmasti löytyy myös itselle mieluisen aiheen mukaiset kisat. Itse koen heidän toimintansa olevan läpinäkyvää ja avointa. Tuomarit on aina esitelty. Kerrotaan myös mitkä palkinnon on jaossa jne.

Viime aikoina somen kanavissa on näkynyt erään kuvakisan järjestäjän leimoja kuvissa. Ainahan voittaminen tuntuu hyvältä, oli kisa mikä tahansa. Olen itse yrittänyt saada tämän kisan tuomaristosta ja järjestäjästä jotakin taustatietoja siinä onnistumatta, koska olisin itsekin kiinnostunut osallistumaan eri aihealueen sarjoihin. Kuvakisat on seuraavat aiheiltaan:

-FOODELIA ruokakuvat (http://foodelia.us/)

-WEDISSON hääkuvat (http://wedisson.com/)

-BABY PHOTO AWARDS vauvakuvat (http://babyphotoawards.com/)

-PORTRAIT PHOTOGRAPHY AWARDS potretit (http://portraitphotoawards.net/)

Sivuja toisiinsa verraten ja tarkastellen sivuilla on sama staattinen ilme, samat FAQ/contact osiot jne. Eli aika nopeasti selviää, että kaikkien näiden kisojen järjestäjänä taustalla on sama taho. Missään näissä kisoissa ei ole tuomaristo ja voittajakuvien valitsijat selvillä. Laitoin heille kysymyksen Contact -osiossa ja tulen päivittämään tiedot, jos vastauksen saan. Olisihan aika oleellista tietää, kuka kuvat arvostelee ja millä referensseillä. Olisiko ihan sama jos esim. työpaikkaa haettaessa sinua haastattelee joku naapurin rouva tietämättä ollenkaan lainkaan työstä johon haet? Läpinäkyvyys ja avoimuus on mielestäni arvostusta kisan osallistujia kohtaan, varsinkin kun osallistumisesta maksetaan osallistumismaksu joka kerta. Ja aivan varmasti heillä olisi yhä enemmän kuvaajia osallistumassa ja maksamassa osallistumismaksua, kun tiedot taustalla olisi rehellisesti esillä ja tuomaristolla kuvaajien kunnioitus. Ennen näitä taustatietoja en itse osallistu kyseisen tahon järjestämään valokuvakisaan. Haluan että skaba perustuu muuhunkin kun rahankeräykseen ja voittaville kuvaajille annetaan se arvostus mikä heille kuuluu, kuka heidät arvioi voittajiksi.

Muita valokuvauskisoja, joissa tuomaristo on esitelty sivuilla, joihin osallistuisin jos/kun itsellä referenssit riittää:

WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISTION https://www.worldphoto.org/

Ja on monia monia muita, mutta tähän tuli listattua sellaiset mihin itse luottaisin ja helposti voisin maksaa osallistumismaksun.

Piti jokin kuvituskuva valita niin valitsin eniten palkintoja saaneet kuvani. Yllättäin lapsista :D

bottom of page