top of page

Ruokakuvauksen opettelua

Ruokakuvaus! Tuo valokuvauksen vaikea osa-alue, joka kiinnostaa aivan älyttömästi, mutta siitä ei ole juurikaan kokemusta. Rakastan ruuanlaittoa ja keksiä reseptejä, myös kasvattaa itse kasviksia ja yrttejä. Mikäs sen parempaa, jos reseptinsä saisi vielä kuvattua niin että annokset olisivat vähintään yhtä houkuttelevia kuin maku?

Eli lähden aivan puhtaasti nollapisteestä tähän kuvaan ja kerron miten rakensin nämä kaksi kuvaa, mitä niistä opin ensi kertaa varten jne.

Kuusenkerkkäsiirappi on yksi lempparisiirapeista. Se käy lääkkeeksi flunssaan ja kahviin makusiirapiksi. Keitän sitä aina keväällä koko talven tarpeiden varalle. Kokeilin sitä yhtenä kesänä jätskin lisukkeeksi, Bastogne keksin, Daim murusten ja mansikoinen kera. En ole eläissäni syönyt niin herkullista jätskiannosta. Täydellisesti kaikki sointuivat yhteen. Siitä piti siis aloittaa ruokakuvauksen ensimmäinen oppitunti itselle miettien värejä, rekvisiittaa ja valoja. Mutta raaka-aineet olivat siis tiedossa.

Ensin aloin miettimään minkä väristä päätuote on. Jätski, siirappi ja mansikat. Ne tulisivat parhaiten esille tummaa taustaa vasten. Haaveena on saada hommattua erilaisia rustiikkisia alustoja, joissa kuvata ruokaa jahka pääsen tässä projektissa pidemmälle. Mutta nyt oli tyydyttävä lapsi- ja koirakuvauksissa käytettyyn kankaaseen. Se siis alle tuomaan tummaa puun sävyä ja tekstuuria. Puinen kulho löytyi kaapista, joka on oikeasti mortteli. Se tuntui kovin tylsältä ollakseen pelkästään kankaan päällä, joten piti saada alle jotain tekstuuria. Jotain raffia. Joten hain pihakivetykseltä yhden kiven ja pesin sen useaan kertaan :D Siitä lähtökohdasta ollaan tässä pisteessä.

Mietin lisävalaistusta minne sen sijoittaisin, mutta päädyin lopulta siihen testikuvaa ottaessa, että takakani oleva iso ikkuna ja sen päällä valkoinen pellavaverho sopi loistavasti valoksi annokselle. Sen verran peitin tulevaa valoa mustalla paidallani, joten laitoin valkoisen paidan päälle, etten ime valoa liikaa ja tee pimeää varjoa eteeni annokseen. Mulla oli siis valtavan kokoinen softbox selän takana about 150x100cm :D (Tämä kuva otettu kuvauksen jälkeen behind the scenes)

Ja pientä reflaa pidin annoksen takana että liuku valolta varjolle olisi pehmeämpi. (Tämäkin kuva otettu kuvauksen jälkeen)

Oli haettava kukat metsästä rekvisiitaksi ja sen tarjoili oivasti Ketunleivät eli käenkaalin kukkaset. Ne ovat syötäviä ja kauniita kukkasia. Leikkelin mansikat puoliksi niin että vihreä osaa jää näkyviin ja siististi kiinni. Murustelin keksit käsin ja leikkasin Daim suklaasta palasia. Asettelin kukkaset ja mansikat alustalle. Otin kuusenkerkkäsiirapin valmiiksi pieneen kuppiin. Kaikki muut siis valmiiksi ja viimeisenä jäätelö jäätelökauhalla purkkiin, ettei se ehdi sulaa kun koristelen taustaa. Päästiin tähän vaiheeseen.

Tässä siis lopputulos editoinnin jälkeen. Siivosin kuvasta keksin muruset jos niitä oli tippunut alustalle. Tummensin kuvaa räikeästi, sävytin punaisen ja vihreän sävyt kirkkaiksia ja maukkaan sävyisiksi, silti realistisiksi. Clarityä ja Sharpeningiä annoksen kohdalle. Suoristin linjat ja sävytin taustan olemaan tasaisemmaksi sävyiltään ja valoiltaan.

Kumpi kuvakulma olis sitten parempi? Sanoisin että ylhäältäpäin kuvattu tässä tapauksessa, koska sivusta kuvatun kulhon etureuna ei ole tarkennettu. Ensi kertaa varten kokeilen kahden kuvan liittämistä yhteen, jossa toisessa tarkennettu annokseen ja toisessa kulhon etureunaa. Näin ollen saaden kuitenkin haluamani taustan sumeuden sellaiseksi kuin haluan. Kokeilin annoksen kuvaamista pienemmällä aukolla, mutta sitten taustan mansikat ja kukat tuli liian skarpeiksi ja se ei taa ole mun ajatukseni taustasta. Mutta näistä opitaan ja ensi kerralla taas kokeillaan uutta tekniikkaa, mikä toimii ja mikä ei. Toivottavasti ensikerralla pääsen jo kokeilemaan valon lisäämistä ruokakuviin.

Mut annos tuli palkkioksi kuvauksen jälkeen ja ei siinä kauaa nokka tuhissut syödessä. Edelleen mun lempparijätskiannos!

Tässä Ohje jos kiinnostaa kokeilla:

-Vaniljajäätelöä

-Mansikoita

-Bastogne keksejä

-Daim murusia

-Kuusenkerkkäsiirappia

-Koristeeksi Käenkaalin kukkasia

Kuusenkerkkäsiirapin valmistusohje tässä. Nyt on toukokuun loppu ja kerkät parhaimmillaan!

bottom of page