top of page

Valokuvaus harrastuksena - aloittaminen

Päätin blogata aiheesta, josta usein minulta ja Facebookin foorumeilta kysytään: kuinka oppii valokuvaamaan, kuinka aloittaa, mitä tehdä ja millä välineillä. Oikeita tapoja aloittaa on yhtä monta kuin aloittajaa, mutta tässä omia neuvojani sinulle. Viime viikolla paikallinen toimittaja kysyi tätä samaa kysymystä lehtihaastattelua tehdessään ja ajattelin siksi myös kirjoittaa ajatuksiani tänne.

Reippaan aloittavan valokuvaajan reppuun mielestäni kuuluu:

-perusjärkkäri (itse aloitin kolmisen vuotta sitten Canon 550D mallilla, jonka ostin Anttilan palautuspisteestä) hinta oli silloin 350e

-peruslinssi esim. Canon 50mm 1.8, joka on jo todella valovoimainen ja piirroltaan laadukas kittilinsseihin verrattuna, jotka yleensä tulee runkojen mukana paketissa. Tällä linssillä saa jo pääkohdetta eroteltua oivasti taustastaan, mitä moni itseasiassa kysyykin kuinka se onnituu

-Nöyrän ja avoimen mielen kuvaamista varten. Nöyryys palautetta vastaan, mitä muilta toivottavasti saa (Se on kultaakin kalliimpaa, että joku uskaltaa antaa kuvistasi rehellistä feedbackiä). Avoimen ja kekseliään mielen uusi asetelmia, kuvakulmia ja ideoita varten. Kokeile rohkeasti ideoitasi, vain kokeilemalla oppii.

-Kiinnostusta valokuvausta kohtaan. Ime tietoa sieltä, missä sitä on: netistä, muilta kuvaajilta, instagramista jne. Voisin neuvoa esim. Facebookissa liittymään ryhmiin: Valokuvaajan neuvola ja Valokuvaajan showroom. Niissä keskustellaan avoimesti kuvista, kuvaamisesta ja pyydetään neuvoja ja annetaan niitä tarvitseville. Muista kuitenkin, että netissä voi saada kaikennäköistä palautetta, pieni suodatin ei ole pahasta. Ja muista aina lukea ryhmän säännöt, mitä ryhmissä saa postata. Niillä pääsee jo pitkälle. Muiden ongelmista kannattaa lukea myls, voi olla että myöhemmin mietit samaa asiaa.

-Valokuvaukseen liittyvä kirja. Aluksi siitä saa ajatusta pyhän kolminaisuuden liittoon. Mikä pyhä kolminaisuus? Aukko, suljinaika ja ISO. Selvitä kirjoista tai Internetistä miten nämä vaikuttavat toisiinsa. Ota sitten kamera käteen ja painele luontoon. Kuvaa kaikkea mikä kiinnostaa. Opi näiden kolmen vaikutus kamerastasi. Pyrkimys on oppia kuvaamaan manuaaliasetuksilla sitten kun olet siihen valmis.

Näillä pääset loistavasti alkuun. Onneksi valokuvauksessa ei koskaan ole valmis, koskaan et ole liian hyvä. Aina on opittavaa. Se on se kannustavin asia. Voit kehittyä koko elämäsi ajan tällä saralla.

Päräytänpä tähän ensimmäiseltä harjoittelukuukaudeltani kuvan ja vastaavasti kuvan taas viime viikolta. Viime viikolla otettu kuva on tehty Brenizer tekniikalla, mutta mennään siihen toisella kertaa!

Tässä ensimmäisten kuvailuharjoitusten kuvan tiedot:

Kuva otettu automaattiasetuksilla, oletan että olen itse sössinyt aika korkean ISO arvon, koska se on aivan liian korkea tuohon valomäärään nähden. Lumi heijastaa valoa aikalailla. Suljinaika on turhan iso. Alkuperäinen kuva ja sama kuva tänään käsitelty kuva vertailuna. Kyllähän siitä kuvankäsittelyllä kuvan saa aikaiseksi, mutta puhkipalaneista kohdista ei sävyjä saa auki, vaikka kuinka kuvaa käsittelisi. Kuva on otettu tuohon aikaan jpeg-muodossa.

Canon 550D + Canon 50mm 1.8

ISO 6400

50mm

f / 1.8

1/2500sec

Tämä kuva on otettu viime viikon syyslomareissulta Lohjalla samaisesta pojasta. Toki olosuhteet, tekniikka ja kalusto on eri. Mutta hauskaa valokuvauksessa on myös itensä bertailu aikaisempiin kuviin. Kokeile!

Tässä tämän kuvan tiedot:

Canon 5DM3 + Canon 135mm 2.0 L

Kuva koostettu 31:stä kuvasta

ISO 100

135mm

f / 2.0

1/320sec

bottom of page