top of page

Valokuvaajan työ - Hinnoittelu osa I

Hello, this is me! Vihdoin uskaltauduin itse kameran toiselle puolelle. Ja ei se ollutkaan niin haasteellista. Upea Erika Studio Metsä:stä teki siitä todella vaivatonta <3 Kiitos Erika.

Nyt muutaman vuoden yrittäjänä ja sitä ennen 2 vuotta kevytyrittäjänä alalla olleena on pieni käry jo hinnoittelusta. Toki aina on parannettavaa, mutta yrittäjyys on siitä kiitollista että palaute tekemiseen näkyy budjettitaulukossa ja lopulta tilillä. On hyvä aika ajoin pohtia omaa tekemistä, kuinka paljon on liikevaihto, paljonko kulut ja hinnoittelenko itseni oikein jne.

Viime aikoina olen saanut muutamilta kollegoilta huolestuneita viestejä halvoista hinnoista kuvauksiin liittyen. Yleensä ne hinnat kiertävät mainoksina sosiaalisessa mediassa, niin ne tulevat helposti huomatuksi vaikkei moni varmasti ensisijaisesti etsi naapurin hintoja, vaan keskittyy siihen omaan tekemiseensä.

Kukin myy tyylillään, omien kulujen ja työn rakenteen mallilla. Toiset tekevät enemmän liukuhihnalta ns. bulkkitavaraa ja toiset taiteilevat ja käyttävät paljon aikaa asiakkaan kanssa jo kuvauksen suunnitteluun, rekvisiittaan, miljöön valintaan ym. Kukin tekee omaa tuotettaan, omalla katteellaan ja ne eivät ole suoranaisesti verrattavissa toisiinsa. Lopulta suurilta osin valokuvauksessa ratkaisee asiakkaan kokemus kuvauksesta, kuinka kuvaus itsessään sujui ja kuvien lopputoimitus tuli hoidettua. Ei niinkään yksistään kuvat. Täysin samanlaista tuotetta ei ole olemassa!

En tule tässä postauksessa sanomaan sinulle millä euromääräisellä hinnalla sinun tulisi myydä mitäkin kuvausta. En tunne kulurakennettasi, työtapojasi, pakettisi sisältöä jne. Eli ne määrittelet sinä itse. Mutta voisin antaa esimerkkilaskelman esimerkkikuluilla omasta yrittäjyydestäni. Myös ilomielin annan laskutapoja mikä voisi auttaa sinua ainakin miettimään hinnoittelemaan kuvauspakettejasi, mikä on laskutustavoitteesi per/kk jne.

Ihan ensimmäiseksi sinun tulisi määrittää itsellesi palkka, jonka haluat kuukaudessa. Millä palkalla olisit valmis ottamaan sen haluamasi duunin vastaan tai jättämällä päiväduunisi, jotta voisit yrittäjänä pärjätä ja saada saman palkan kuin työntekijänä jossain firmassa? Työntekijän näkökulmasta palkka on hieman erilaista määritellä, kuin yrittäjänä mutta autan sinua pohdiskelemaan sitä tavoitelaskutusta per kuukausi, että saisit sen palkan per kuukausi, jota tavoittelet. Työntekijänä palasta lähtee n. 30% pois, kun taas yrittäjältä laskutettavasta summasta lähtee n. 60% pois.

Tässä mun laskutavassa on pääpiirteet seuraavanlaiset:

-yrittäjä elää yrittämällä, ilman pää- tai sivutyötä

-yrittäjä on alv-vähennysvelvollinen

-yrittäjä pitää lomaa aivan kuin palkkatyöläinen

Riippuen kuluistasi laskutettavasta summasta jää yleensä käteen n. 40-50%. 2 vuoden yrittämisen kokemuksella olen laskenut sen kohdallani olevan 40% laskutettavasta summasta. Tämä 40% on siis minun kuluillani, johon kuuluu studion vuokra, puhelinlasku, lisenssimaksut, kalusto, jäsenmaksut, kirjanpito, parkkimaksut, työeläke, vakuutukset, rekvisiitta, kotisivut, sähköpostimaksu, workshopit/koulutukset, työterveys, meikkaus&hiukset kuvauksiin, yöpymiset työmatkoilla, neuvottelu- ja edustuskulut.

Tässä helppo laskukaava, jolla voidaan helposti laskea paljonko sinun tulee laskuttaa kuukaudessa, jotta saat tavoitepalkkasi kuukaudessa.

Nyt tiedät paljonko sinun tulisi yrittäjänä laskuttaa kuukaudessa. PAITSI!

Mutkistan hieman ajatusta. Minä haluan pitää kesälomaa 1kk, jouluna 2 viikkoa, syyslomaviikon ja hiihtolomaviikon aikana haluan viettää myös aikaa perheeni kanssa. Perheeseeni kuuluu pienet lapset ja heille hoitopaikan löytyminen on haasteellista lomien aikana. Tällöin työkuukausia vuoteen tulee minun osaltani 10kk/vuosi. Miten sinä pidät lomia? Sinä olet se, joka lomasi maksaa. Otetaan se huomioon laskuissa.

Jotta saisit realistisen kuukausilaskutustarpeen laske seuraavaksi näin:

Nyt sinulla on tiedossa paljonko laskutusta tarvitset sinun kuluillasi kuukaudessa, jotta saat ansaitsemasi palkan ja voit pitää myös lomasi. Seuraavassa postauksessa pilkon tekemistä hieman pienemmälle tasolle. Kuinka laskea käytettävän työajan puitteissa hintoja ja kuinka pilkkoa se tavoitteiksi.

bottom of page