top of page

Mikä hääkuvauksessa maksaa? Mistä valokuvaajan kulut koostuvat?

Viime aikoina on paljon ollut keskusteluja ja kysymyksiä eri hääpalstoilla ja Facebook-ryhmissä; miksi hääkuvaus on niin kallista? Tai mikä valokuvauksessa ylipäänsä maksaa? Jokainen yrittäjähän hinnoittee oman työaikansa, mitään sovittuja juttuja ei tähän ole. Siksi haluan asiaan kommetoida omalta osaltani, mitkä kulut ja asiat vaikuttavat minun hinnoitteluuni. Tätä tekstiä voi toki soveltaa kaikkeen valokuvaamisen osa-alueisiin.

Asiakkaalta laskutettava summa miinus verot, YEL-maksut ym. on aivan eri asia kuin palkkalistoilla olevan työntekijän palkka, josta miinustetaan verot ja TEL:lit, LEL:lit ym. Monet sekoittavat nämä kaksi asiaa. Yrittäjän laskuttama summa on yrittäjälle palkkio, josta maksamme arvonlisäveroa 24%, lakisääteiset eläkemaksut, ansiotuloverot ym. kulut. Yrittäjälle palkkiosta jää n. 28-40% käteen riippuen yrityksen kulurakenteesta, onko alv-verovelvollinen jne. Palkkalistoilla olevalle työntekijälle yleensä maksettavien verojen ja eläkemaksujen jälkeen palkasta jää keskimäärin n. 67-72%. Ei pidä siis sekoittaa palkkiota ja palkkaa toisiinsa. Ja hyvä on myös muistaa, ettei yrittäjä suinkaan saa koko laskuttamaansa summaa käteen.

Tässä alla on laskelma omasta 10h hääkuvauspaketin kustannuksista. Hääkuvauspaketin hinta on 1690e ja otetaan siihen lisänä keskimääräinen matkakulu 100e päälle eli asiakkaalle kulut on yhteensä 1790e. Tällä summalla asiakkaani saa:

-10h kuvauksen

-satoja digitaalisia huolellisesti käsiteltyjä kuvia

-potretit

-hääpalaverin

-olen aina tavoitettavissa langan päässä hääparille, jos kysyttävää tulee

-varmuuden siitä, että jos kuvaaja sairastuu on aina ammattitaitoinen tuuraaja taustalla valmiina auttamaan

-ammattikuvaaja on päivän aikana paljon muutakin kuin kuvaaja, päivän aikana sattuu ja tapahtuu kaikennäköistä ja kuvaaja on sinä päivänä auttamassa hääparia ongelmien koittaessa

Tässä piirakassa on 1790 € laskutettavan palkkion maksettavat kulut ja lopullinen kuvaajan nettopalkka

Minulle jäävä osuus on verojen, eläkkeiden ja muiden kulujen jälkeen 514€ eli 28,7%. No mutta sehän on hyvin 10h kuvauksesta. Eikö? No ei aivan niinkään. Tein erillisen erittelyn myös 10h hääkuvaukseen käytettävästä työajasta, jolloin kohdistettava nettopalkka on verrattavissa nettotuntipalkkaan.

Tässä piirakassa käytettävät työtunnit 10h

hääkuvauspakettiin

Kymmenen tuntia hääkuvausta laajenee 28h-30h työtunnin rupeamaksi. Näin ollen voidaan nopealla matikalla laskea nettotuntipalkaksi 514€ jaettuna 28 työtunnilla. Tällöin nettotuntipalkaksi tulee 18,36€. Toisaalta valokuvaaja ei ole 10h aikana tauoilla muuta kuin vessakäyntien ajan. Hääruokailun aikana toki kuvaajakin syö, että jaksaa koko päivän pyörtymättä kuvata. Mutta tällöinkin valokuvaaja on valmis keskeyttämään ruokailun kesken, jos ennalta arvaamatonta kuvattavaa tapahtuu kesken ruokailun. Näin käy silloin tällöin ja haarukka tippuu kädestä heti, kun yllätysnumero yllättää.

Haluan antaa kaikkeni häissä parille ja vieraille. Täten olen myös rajoittanut hääviikonloppuja niin, että maksimissaan kolme lauantaita voin putkeen tehdä hääkuvauksia, että inspiraatio ja rakkaus häiden kuvaamiseen säilyy tasalaatuisena kaikille asiakkailleni. Häiden jälkeinen sunnuntai meneekin koko päivä levätessä, paitsi lataan kuvat koneelle ja annan hääparille muutamat maistiaiset ihanasta päivästä.

Valokuvaajan työ on asiantuntijan työhön verrattavaa työtä. Hinnoittelussa on myös otettava kausiluonteisuus huomioon.

Haluan olla avoin kun puhutaan rahasta ja kuluista. Asioiden on oltava läpinäkyviä. Haluan myös kantaa vastuuta yhteiskunnassa ja on päivänselvää, että maksan arvonlisäveroa ja kaikki kulut mitkä yrittäjälle kuuluu. Ympäristön ja ihmisten arvostus on itselleni hyvin tärkeää, siksi yritykseni ratkaisut ja toiminnat perustuu myös kestävälle kehitykselle. Valitsen ympäristöystävällisiä materiaaleja, suosin pääsääntöisesti kotimaista jos Suomessa tarvitsemaani tuotetta ja/tai palvelua tarjotaan. Rahan kierrättäminen Suomessa on tärkeää, jotta luodaan työpaikkoja tänne lisää ja näin ollen saamme tänne veronmaksajia ja asiakkaita lisää, joilla on vara ostaa myös palvelujamme ja tuotteitamme. Olisimme aika pulassa, jos yhtäkkiä tulisi lukukausimaksut kouluihin, terveyskustannukset nousisivat yksityisten lääkäriasemien tasolle, kirjastoista tulisi täysin maksullisia, vanhemmat kustantaisi lapsien koulumatkat kouluihin ja työttömille tai sairaille ei olisi varaa maksaa sosiaalitukia ja tieverkostoista aletaan maksamaan maksuja käytön mukaan jne. Näitä miettiessäni, olen aika ylpeä saadessani maksaa veroja Suomessa.

Kokeilepa tehdä yksi testi. Laske ukko.fi:n sivuilla laskurilla seuraavan kerran palkkaamasi palveluntarjoajan laskun loppusumma. Ota siitä oma veroprosentti pois, vähennettävä alv. 24% ja lopuksi oma ikäsi. Paljonko sait vastaukseksi? Ottaen huomioon, tuolla ukko.fin laskurilla poistetaan ne läkisääteiset kulut ja jäljelle jäävästä summasta maksat yritystoimintasi kulut (puhelimet, vakuutukset, vuokrat, autot, matkakulut, kuvauskalusto, toimistotarvikkeet, postitukset, tietokoneohjelmistot), toki jaettuna vuoden jokaiselle keikalle. Tässä laskuri:

Itse nostan hattua suomalaisille yrittäjille, jotka maksavat suuria veroja, että yhteiskunta pyörii ja pystyy pitämään myös heikommista huolta. Ostetaan suomalaista, tuetaan lähipalveluita ja tuotteita. Ei se ole rosvousta, se kaikki tulee meille takaisin kouluissa, terveyspalveluissa, kirjastoissa, teillä vastaan! Myös maksukykyisinä asiakkaina kaikille yrittäjille.

bottom of page